Wednesday 16 April 2008

Global oppvarming og nordmannen

Global oppvarming er et mye omdiskutert tema i disse dager. Det som blir diskutert aller hyppigst, er om den globale oppvarminga vi er vitner til i dag er menneskapt eller ikke. Er dette riktig måte å tenke og diskutere på?

Burde vi ikke mye heller bare innse at global oppvanrming er et tilfelle, og vi må begynne å gjøre noe med det. Vi har skyldt nok på alt annet enn oss selv, men stadig flere opplever den ekstreme oppvarminga stadig nærmere, og i mye større grad.

Det som burde ha vært diskutert og gjort de siste, iallefall, ti åra, og om ikke enda lengre, er hvordan vi kan sinke, eller enda bedre, stoppe eller reversere den globale oppvarminga som stadig blir kraftigere.

Jeg har vel nesten fått inntrykk av at det virker som om deler av bilbransjen, som er en ekstremt grådig bransje som bare gjør ting hvis de er nødt, er de som er mest opptatt av å trappe ned forurensning av atmosfæren. Men det kan jo ha noe å gjøre med at jeg bor i Norge, hvor alle, og da kanskje spesielt staten, gir langt faen i nedtrapping i atmosfæreødeleggende utslipp.

Vi har jo nok av penger. Vi har råd til det vi trenger, og sinnsykt mye mer. Vi er de rikeste menneskene i verden, hvorfor skal vi bøye oss etter andres klaging og sutring om at det blir varmt? Det betyr jo bare at vi slipper å måtte fly helt til spania for å kjøpe hus og bli brun, jeg kan jo bare gjøre det her hjemme. Greit nok at det blir mye mer ekstremvær (aka. dødelig vær), men jeg har jo råd til å kjøpe meg trygghet uansett hva.

Penger gir falsk trygghet og kan føre til ekstrem egoisme og vel så det. Det burde stått på hver eneste mynt og seddel i hele verden, men ikke noen steder tideligere enn her til lands.

1. Hva er dine tanker rundt global oppvarming og atmosfæreskadelige utslipp?

2. Bryr du deg egentlig i det heletatt?

3. Hvorfor ikke?

No comments:

Post a Comment