Friday 14 March 2008

Høytid

Før du leser dette vil jeg at du skal vite at jeg har full respekt for troende folk og religion generelt.

Hadde det ikke vært for kristendommen så hadde vi ikke hatt på langt nær så mye fri som vi har i dag pga alt som skal feires i det kristne året, men hvorfor har det seg at "mainstreamen" kun tar tak i noen av disse "høytidene"? Eller det er vel bare en kristen høytid som alle, kristne eller ikke (med mindre de tilhører en annen religion), "feirer", menlig jula. Jula starter, iallefall på Plantasjen der jeg jobber, i midten av september. Da begynner butikker å prøve å lure folk til å kjøpe dritstygge feite menn i røde frakker, og lys som er helt like de de kjøpte i fjor, og det værste med det hele er vel kanskje at alle faktisk kjøper disse stygge feite halvgamle pedofile gubbene som liker å ha småjenter på fanget. Jeg har aldri vært flink til å kjøpe gaver til venner og kjente, og jeg må inrømme at jeg ikke skjønner helt vitsen heller, trenger man virkelig å kjøpe ting til folk for å vise at man er der for dem? Er det ikke bare nok og være der når de trenger noen å støtte seg på eller å snakke med?

Mens alle butikker og bransjer (med unntak av boligbransjen) er helt paniske etter å tjene seg rike på feite gubber i jula, er det faktisk bare en bransje som klarer å håve inn penger på andre kristne helligtider også, nemlig sjokoladebransje, da i hovedsak Nidar, med sinnsykt god og overprisa marsipan og sjokolade, som blir solgt både i jula og i påsken, samma produkt, bare at det blir pakka om i gult når de ikke får solgt mer etter jula.

Men hva var det som fikk ikke-kristne til å tenke tanken om å tjene penger på disse kristne årstidene til å begynne med? Det hele startet vel kanskje med en kristen mann på 1500-tallet om jeg ikke husker helt feil (tror faktisk han var en prest eller munk eller no sånt no), Nicolas, senere kåret til helgen av en eller annen pave, som gikk og ga fra seg ting og tank, i hovedsak til små barn, men dette var det et stadig voksende selskap i USA, som faktisk måtte ha kokain i sitt produkt i starten for å få folk til å bli avhengige av det, som på 1930-tallet fikk en svenske til å ta tak i denne presten fra 1500-tallet og lage et bilde av han som alle kunne bli glade i, og dette er noe de klarte med glans. Her i Norge har man jo faktisk hatt nisser en god stund lengre enn det også, men det var små plageånder som stjal og lagde faenskap, ikke helt det samme kan man si.

Jula feires jo egentlig for Jesus, som mange tror blei født på denne tiden, forsi det blir sagt i en bok som blei satt sammen i Roma av en eller annen keiser der som ville at folket skulle ha noe betryggende å tro på for prøve å øke trivsel i Romeriket. Det folk tolker veldig feil i denne boken er jo faktisk det at hvis man leser de forskjellige evangeliene (som er helt foskjellige med unntak av hovedpersonen og de som var nærmest han), så forteller de på foskjellige måter, i to helt foskjellige versjoner, at han blir født først i et hus, og tre visemenn står å ser på, og så, 20 år senere blir han født i en stall med en gjeng gjetere stående å se på. Det jeg da egentlig skulle fram til, er da et spørsmål; Hva har en feit, gammal, småpedofil mann med Jesu fødsel å gjøre?

I USA har man faktisk klart å få inn en kanin som gir små barn egg i påska. Denne kaninen skal da representere det at Jesus døde og sto opp igjen. Er det noen andre enn meg som ikke helt skjønner disse sammenhengene?

No comments:

Post a Comment